Øivind Nussle 1

Øivind Nussle har spilt fiolin i MiNensemblet siden 1994 og er sånn sett, "innfløtta søring" til tross, et kjent og kjært fjes for de fleste konsertgjengere i Nordland. Han kommer opprinnelig fra Oslo, men startet den lange reisen nordover da han allerede som 19-åring fikk fast plass i Bergen filharmoniske orkester. Etter dette tilbrakte han noen år med Danmark Radios symfoniorkester i København, før han til slutt fikk fast hyre hos oss i Narvik.

Øivind var i en årrekke også MiNensemblets primarius, som i klassisk musikksjargong rett og slett betyr førstefiolin eller konsertmester, og har dermed vært en av drivkreftene bak ensemblets kunstneriske utvikling over lengre tid. Dette samme engasjementet kommer ofte til syne i konsertsammenheng, hvor han i ren og skjær innlevelse bokstavelig talt letter fra stolen som for å understreke de mest følelsesladde passasjene. Om du noen gang har satt spørsmålstegn ved forskjellen mellom live og innspilt musikk, har du trolig ikke vært på en konsert med Øivind Nussle i spissen.

Kontakt: oivnus@nfk.no / 986 43 223

Tor Johan Bøen 1

Tor Johan Bøen har en temmelig unik posisjon i norsk musikkliv med sin kombinasjon av høyt utøvende og akademisk nivå. Allerede som 13-åring vant han Ungdommens fiolinmesterskap og som 17-åring fikk han fast plass i Det Norske Kammerorkester. Etter hovedfagsstudier ved Norges Musikkhøgskole fulgte studieår i USA, først hos Camilla Wicks i Louisiana og San Francisco, hvor han fikk sin mastergrad, og deretter hos Sergiu Luca ved Rice University i Houston, Texas, hvor han avleverte sin doktorgrad i 2005.

Etter hjemkomsten til Norge har Tor Johan blant annet gjort seg bemerket gjennom fremføring av musikk på originalinstrumenter, ikke minst med sitt eget ensemble Fragaria Vesca; samt 
dyptpløyende forskningsarbeid over belgieren Eugène Ysaÿes musikk, utgitt på Simax Classics. Sånn sett er det ikke uten glede og en anelse stolthet når vi sier at Tor Johan er vår faste fiolinist, og har vært det siden 2009.

Kontakt: torboe@nfk.no / 938 82 278

Anton Biehe

Anton Biehe kommer opprinnelig fra Århus i dejlige Danmark, og har vært vår landsdelsmusiker på fagott siden 1990. To år før dette tok han diplomeksamen ved Det Jydske Musikk-konservatorium og gikk ut ut av åttitallet som regjerende nordisk mester i fagott. Før han kom til Norge var han en ettertraktet frilanser i orkester- og teatermiljøene i Ålborg og Århus. Ved siden av jobben i MiNensemblet undersviser Anton på Musikkonservatoriet i Tromsø, og bidrar sånn sett til å snu fagottens utvikling som utrydningstruet instrument.

Anton har en forkjærlighet for den romantiske musikken, noe som også kommer tydelig frem i stykket Impromptu av Reinhold Glière på MiNensemblets CD-innspilling ”Lægedrik” fra 2010. Med det romantiske følger kanskje også det lekne, for alle som fortsatt husker Anton i rollen som The Pink Panther i produksjonen MiN United vil nok være enig i at han for alltid vil være MiNensemblets sprellemann.

Kontakt: antbie@nfk.no / 975 49 756

Dimitris Kostopoulos

Dimitris Kostopoulos kommer fra Bodø og har vært MiNensemblets faste pianist siden 2011. Han har studert med den tsjekkiske professoren Jiri Hlinka, og har markert seg i norsk musikkliv gjennom en rekke engasjementer på norske konserter og festivaler, deriblant Festspillene i Bergen. I tillegg til dette har han vært solist med flere orkestre som Vietnam Nasjonale Symfoniorkester, Litauen Statlige Symfoniorkester og Tromsø Kammerorkester. Som kammermusiker har han markert seg med vellykkede samarbeidsprosjekter med musikere som Ragnhild Hemsing, Eldbjørg Hemsing og Chatarina Chen for å nevne noen.

Dimitris' posisjon som pianist i toppklasse har ikke kommet rekende på ei fjøl. Han er typen som vender tilbake til øvingsrommet for en andre og gjerne tredje økt når andre vender nesa hjemover og kaller det en dag. Han er inneforstått med at det aldri blir "godt nok", men er samtidig displinert nok til å innta konsertmodus i god tid før sceneteppet trekkes til side og avslører en sal full av tilskuere som forventer det aller beste. Dermed kan man alltid være sikker på at Dimitris, enten det er solo eller i samspill, vil levere pianospill av ypperste klasse.

Kontakt: dimkos@nfk.no / 926 98 881

Hans-Urband Andersson 1

Hans-Urban Andersson har vært cellist i MiNensemblets helt fra starten. Han kommer opprinnelig fra Halmstad i Sverige, men fulgte et utdanningsløp som tok ham fra Gøteborg og London før han til slutt havnet i Narvik og fikk tittelen landsdelsmusiker allerede i 1982. Når vi sier "cellist" må vi samtidig komme med noen tilføyelser, for Hans-Urban er hovedsakelig flasket opp på trommer og treblås, og det var ikke før spillejobbene som saksofonist i svensktoppbandet Curt Jürgens rullet inn at han fikk råd til å kjøpe sin aller første cello.

Hans-Urban er altså en multiinstrumentalist i ordets rette forstand og det fryder derfor mange at han stadig vedlikeholder gamle kunster, for eksempel gjennom helsprø crossover-prosjekter som samtidsmusikkduoen Mean Steel. Trolig er denne allsidigheten en av Hans-Urbans sterkeste sider som musiker, og det er lett å la seg imponere av stilforståelsen og overskuddet han utviser når han sitter på scenen.

Kontakt: hansan@nfk.no / 976 29 732

Lazar Miletic 1

Lazar er MiNensemblets bratsjist og kunstneriske leder. Han er født og oppvokst i Serbia, men kom til Norge i 2012 for å studere ved Musikkhøgskolen i Oslo. Da han ble uteksaminert to år senere hadde han utviklet seg til et slik nivå at jobbtilbudene praktisk talt stod i kø. Heldigvis for oss valgte han kammermusikken framfor orkesterlivet, og slik havnet altså denne unge og fremadstormende musikeren i Narvik.

Det tok sannelig ikke lang tid fra Lazar spilte sine første toner som landsdelsmusiker i Nordland til han ble tilbudt rollen som kunstnerisk leder for hele gjengen. Men noe annet kan man kanskje ikke forvente av en person med Lazars ambisjoner og pågangsmot? Han angriper enhver arbeidsoppgave med den samme fyrrigheten han utviser på scenen, og kan sånn sett med rette påberope seg mye av æren for å løfte ensemblet til det nivået det holder i dag. Uansett hva framtiden bringer: Med Lazar bak roret blir det i alle fall ikke kjedelig!

Kontakt: lazmil@nfk.no / 998 71 654

 

Fant du det du lette etter?